fbpx

Ilyennek látnak! Az arculatod elárul Rólad mindent

júl 18, 2018Arculat

Az arculat az első kép, amit látnak a vállalkozásból, általad képviselt cégből, márkából, ezért meggyőző hatást kell elérnie a célcsoportodnál. A márkaépítésedet nagyban segítheti a vizuális kommunikáció, amelynek hatására az emberek fejében kialakul egy értékítélet-rendszer, mindaz, amit érzékelnek és gondolnak a vállalkozással vagy márkával kapcsolatban. Spontán képződik, de tudatosan formálható, ha figyelsz és alkalmazod a következőket!

Egység és rendszer

Egy átlagos embert ma Magyarországon naponta több, mint kétezer reklámimpulzus ér és ez a szám folyamatosan nő, de ezeknek 90%-a az észlelési küszöb alatt van!

Egy jó arculat segíti a figyelemfelkeltést és segít kitörni ebből a hatalmas túlkínálatból.

Az arculatod hangulatot és – ha jól működik – szakértelmet közvetít, illetve összhangban van a marketing pozícionálással. A küldött jeleknek, érintéseknek egységesnek kell lenniük, és ez az egyik legfontosabb tényező egy márka felépítésében. Kell lennie egy visszatérő, felismerhető, konzekvens irányvonalnak, hogy egy működő vizuális rendszert lássanak a márkádról.

Az új arculat bevezetése után a belépőjegy eladások 79%-kal nőttek − Museom of London
Fontos, hogy a kialakított arculatot következetesen alkalmazd, mind a nyomtatott, mind az online felületeken is. Az egyes arculati elemek egymásra épülnek, egységesen, egymással összhangban és következetesen kell őket alkalmazni mindig és mindenhol, a bannerektől kezdve egészen az ajándékutalványokig. A márka vagy vállalat bárhol, bármilyen formába jelenik is meg, egyértelműen beazonosíthatónak kell lennie.

Amikor valaki ránéz a weboldalra, majd ezután találkozik például egy ajándéktárggyal, vagy magával a termékkel és tudattalanul összekapcsolja a megjelenéseket: akkor jó az arculatod!

Elkerülheted a hibákat, ha ezeket szem előtt tartod:

  • Következetlenség – az arculatod szabályrendszerhez kötődjön, soha semmilyen alkalomból vagy felületen ne térj el ezektől a szabályoktól, csak ha a jövőben is alkalmazandó, konzekvens változásról van szó.
  • Utánzás – természetesen hatással vannak rád a környezetedben látható formák, logók és elemek, de igyekezz olyat használni, amit nem azonosítanak más márka arculatával.
  • Silány alapanyagok – az arculatod, a használt elemek, anyagok mind tükrözzék azt, amit közvetíteni akarsz. Ha nem éri el azt a minőséget, amit kommunikálsz, amit fel szeretnél építeni, vagy megtartani, akkor nem leszel hiteles.

 

Mikor lehet indokolt egy új arculat bevezetése?

Akkor érdemes belefognod egy arculatváltásba, ha az valóban szükségszerű, például az alábbi esetekben:

  • A régi arculat idejétmúlt, már nem fejezi ki a vállalat jelenlegi értékeit, céljait.
  • Ha célcsoportunk, működési környezetünk változott meg.
  • Ha más stílusú kommunikációra, üzenet megosztásra van szükséged.

Összefoglalva arculatváltás akkor indokolt, ha mi változtunk meg, vagy a ha a környezetünk változott meg.

Az arculatváltás előtt érdemes átgondolnod az esetleges buktatókat is. Ha nem készülsz fel, könnyen ellenérzést válthat ki egy megszokott forma és színvilág megváltoztatása.

A korábbi arculat 1987-ben, az új 2018-ban került bevezetésre.
A Brand New webportál felmérés szerint a megkérdezettek 72%-ának elnyerte tetszését az új arculat − Formula-1

Ezért érdemes kommunikálni a változás okát, hogy miért van erre szükség. Pozitív irányba terelheted a változtatást, ha előtte kikéred a munkatársaid véleményét, hogy a döntésekbe ők is beleszólhassanak. Emellett fókuszcsoportot kérdezel ki, milyen irányú és mértékű legyen a változás, de a leghűségesebb fogyasztóidat és követőidet se hagyd ki! Ha a változások előtt őket is megszólítod, úgy érezhetik, – és valójában így is lesz – hogy Veled változnak ők is.

Ha nagymértékben változtatod meg az arculatot, vagy nem készítesz hatástanulmányt és a vizuális rendszer fontos elemén módosítasz, az ügyfelek vagy a márka felé elkötelezettek körében visszatetszést kelthet a változás, esetleg azt kockáztatod, hogy nehezebben azonosítják majd a vállalatot vagy márkát.

 

Tanulj a nagyobbaktól!

A legtöbb esetben a vállalatoknál nem teljes arculatváltásra, hanem inkább arculatfrissítésre van szükség. A betűtípus megváltoztatásával, az arculati elemek képeinek módosításával például már önmagában is jelentős változást érhetsz el.

Számos összeállítás van azokról a nagyobb márkák logóiról, arculati elemeiről, amelyek az elmúlt években változtak. Érdemes megfigyelned és akár ötleteket merítened belőlük.

Az fejlesztők ezzel a jóval élettel telibb logóval köszönni meg a felhasználóknak, hogy az applikációt olyan fantasztikussá varázsolják, amely ajtót nyit a világ csodáira és lehetőséget ad azok felfedezésére − Instagram

Az arculat frissítésénél, változtatásnál a nagy vállalatok méréseket végeznek, hogy mennyire nyeri el a tetszését az ügyfélkörüknek a kialakított új kép. Ezt egy nullától százig terjedő skálán pontozzák úgy, hogy megmérik, az első három másodpercben mennyire ragadja meg szemünk figyelmét és milyen érzést vált ki az új, megváltoztatott logó. Legutóbb az Instagram változtatta meg a logóját, amely a felhasználók között első visszacsatolásként úgy tűnt, nemtetszést váltott ki. A mérések azonban cáfolták ezt, a felhasználók többségét pozitívan befolyásolta a drasztikus változás, a számok alapján a fentebb már említett skálán az új logó jobb számokat ért el, mint a régi.

 

Szükséged lesz a váltáshoz, vagy frissítéshez:

  • Időre, a kutatáshoz, a tervezéshez, a teszteléshez és a kivitelezéshez
  • Anyagi és emberi erőforrásra
  • Tudatosságra és döntésképességre

Ha még sikeresebb márkakommunikációt szeretnél, érdemes alkalmaznod ezeket a tanácsokat, hogy még érthetőbb legyél, és még többen figyeljenek Rád!